WebCijfers SEO

AMP html tutorial

AMP html tutorial

AMP is de nieuwe Google variant van HTML ,speciaal ontwikkelt voor het razendsnel tonen van mobiele webpagina's. Google heeft groot ingezet op AMP html en heeft al aangekondigd begin 2016 AMP pagina's (met voorrang) in de zoekresultaten te gaan tonen. Hoog tijd om aan de slag te gaan dus!.

AMP html = snelheid

Webpagina's die meer dan een paar seconden nodig hebben om te laden hebben een steeds groter wordend probleem. Vooral voor mobiele pagina's is dit belangrijk.
Volgens onderoek door Akamai en Gomez.com, verwacht bijna de helft van de gebruikers dat een webpagina binnen 2 seconden of minder moet laden en verlaten ze de pagina wanneer deze niet binnen 3 seconden is geladen. Bijna 3 kwart van de bezoekers van een webwinkel komt niet meer terug op deze winkel om opnieuw te kopen wanneer de pagina de lang laadt.
Hoewel er steeds meer op snelheid wordt gelet door ontwikkelaars ontbreekt er nog steeds een goed framework voor het razendsnel laden van mobiele pagina's. Met het door Google ondersteunde AMP framework komt hier nu verandering in.
AMP beloofd een laadtijd die 15 tot 85% sneller is dan de originele versie van de pagina. dit doet AMP door de grootste bottleneck: javascript en trage html elementen alleen te laden via een set libraries aangeleverd via het cdn van Google zelf.

Hoe werkt AMP HTML?

AMP HTML is volledig gebouwd op de bestaande web technologie├źn zoals html5, javascript en css. Het leunt op een strikte set 'good practice' regels. AMP laadt allereerst de AMP javascript bibliotheek. In deze bibliotheek zit een validator die het gebruik van sommige html elementen toelaat en het gebruik van anderen niet. Css is geheel toegestaan. Veel html elementen zijn toegestaan maar voor sommige html elementen bestaat een betere, snellere vervanger die enkele veelgemaakte fouten niet toestaat. Om een afbeelding te plaatsen moet je bijvoorbeeld de amp-img tag gebruiken waar het toevoegen van de breedte en hoogte verplicht is.
Eigen javascript is niet toegestaan. Om toch javascript te gebruiken moet je leunen op de AMP library of 1 van haar plugins. Om bijvoorbeeld een advertentie te tonen gebruik je de razendsnelle amp-ad tag die advertenties pas na het laden van de pagina via een iframe inlaad.

Hoe ziet een AMP html pagina er uit

De code voor het opzetten van AMP HTML ziet er als volgt uit:

<!doctype html>
<html ⚡>
 <head>
  <meta charset="utf-8">
  <title>My title</title>
  <link rel="canonical" href="/html-version.html">
  <meta name="viewport" content="width=device-width,minimum-scale=1,initial-scale=1">
  <style amp-custom>p {color: pink}</style>
  <style>body {opacity: 0}</style><noscript><style>body {opacity: 1}</style></noscript>
  <script async src="https://cdn.ampproject.org/v0.js"></script>
 </head>
 <body>
  <h1>Hello AMP world</h1>
  <p>
   Here is my first amp html page
  </p>
 </body>
</html>

Wat valt ons op aan AMP html

Op het eerste gezicht lijkt dit een vrij normale html pagina. Dat klopt maar er zijn wat belangrijke verschillen en vooral verplichte elementen

 • Het doctype (<!doctype html>) is verplicht in AMP html
 • De pagina begint altijd met <html ⚡> (of <html amp>). hiermee geef je aan dat deze pagina AMP html gebruikt
 • Na de titel wordt de normale versie van de pagina gelinkt <link rel="canonical" href="/html-version.html">. Hiermee geef je Google aan waar de originele versie van deze pagina bestaat om duplicate content te voorkomen
 • De <head> en <body> tags zijn ook verplicht in AMP html
 • De <meta charset="utf-8"> is het eerste element in de head.
 • Het plaatsen van de viewport tag <meta name="viewport" content="width=device-width,minimum-scale=1,initial-scale=1"> is ook verplicht. initial-scale=1 is niet verplicht maar wordt sterk aangeraden.
 • De AMP html library is verplicht en wordt asynchroon geladen via de <script async src="https://cdn.ampproject.org/v0.js"></script> tag.
 • De style tag <style>body {opacity: 0}</style><noscript><style>body {opacity: 1}</style></noscript> is verplicht en voorkomt het flikker effect in sommige browsers.
 • Eigen css wordt geladen via de <style amp-custom></style> tags

Hoe valideer ik mijn AMP html?

Via de amp html bibliotheek wordt een simpele validator meegeleverd die kijkt of de pagina fouten bevat. Je kunt de validator aanroepen door '#development=1' toe te voegen aan het einde van de url. In het development console kun je dan zien om de pagina fouten bevat. Wil je een meer uitgebreide analyse van jouw AMP html pagina's kijk dan eens op ampready.com

Hoe link ik naar een AMP html pagina

Je kunt Google vertellen dat er een AMP html versie van een pagina bestaat door deze code op te nemen in de head van de normale pagina <link rel="amphtml" href="/amp-version.html">. Op de amp versie van de pagina link je dan zoals gezegd weer terug naar de normale versie met deze code: <link rel="canonical" href="/html-version.html">

Snelle oplossing voor vaak gebruikte tags

De volgende tags zijn niet zomaar toegestaan in AMP html:

 • script mag alleen worden gebruikt om de AMP libraries in te laden om voor het tonen van ls+json gestructureerde data
 • base, frame, frameset, object, param, applet, en embed tags zijn niet toegestaan
 • form elementen zoals form, input, textarea, select, option tags zijn niet toegestaan. AMP html richt zich voornamelijk op statische content. Een saillant detail is dat Google in haar amp html demo pagina wel een form element gebruikt. Wij verwachten dan ook niet dat deze regel stand blijft houden. Het button element is wel toegestaan.
 • Afbeeldings tags worden vervangen door de amp tag amp-img
 • Video tags worden vervangen door de amp tag amp-video
 • Audio tags worden vervangen door de amp tag amp-audio
 • Iframetags worden vervangen door de amp tag amp-iframe
 • De enige style tag die is toegestaan is de tag om de opacity te veranderen. Eigen css wordt geladen via de style amp-custom tag.
 • De link tag is toegestaan om een canonische relatie aan te geven. Externe stylesheets zijn niet toegestaand behalve voor ge-whiteliste providers zoals Google fonts
 • Alle meta tags zijn toegestaan behalve de http-equiv meta tag.
 • Links via de a tag zijn toegestaan maar mogen geen javascript: anchor bevatten
 • Praktisch alle svg elementen zijn toegestaan.

Afbeeldingen

Om een afbeelding te plaatsen kun je geen gebruik meer maken van de img tag. Hiervoor is de amp-img tag in de plaats gekomen. Deze tag is strenger dan de img tag en zorgt voor een snelle afhandeling van afbeeldingen. Het is verplicht om de breedte en hoogte op te geven van de afbeelding. Eventuele responsiviteit van de afbeelding kan via stylesheets worden opgelost. Het opgeven van een breedte en hoogte zorgt er voor dat de browser alvast plek kan reserveren op de pagina voordat de afbeelding is geladen.

<amp-img
  src="afbeelding.jpg"
  alt="amp html afbeelding"
  width="220" height="318">

Video

Een video kun je plaatsen door gebruik te maken van de amp-video tag.

<amp-video width=400 height=300 src="/video.mp4"
  poster="poster.jpg">
 <div fallback>
  <p>Your browser doesn’t support HTML5 video</p>
 </div>
</amp-video> 

Youtube video's kun je plaatsen door de youtube extensie te gebuiken.

<script async
 custom-element="amp-youtube"
 src="https://cdn.ampproject.org/v0/amp-youtube-0.1.js">
</script>
<amp-youtube
 data-videoid="dQw4w9WgXcQ"
 layout="responsive"
 width="480" height="270">
</amp-youtube>

Meer ingebouwde elementen

Momenteel zijn er naast video en audio nog 2 andere ingebouwde elementen namelijk:

 • amp-ad: wordt gebruik om een advertentie te tonen
 • amp-pixel: wordt gebruikt om een tracking pixel (bijvoorbeeld voor analytics) te tonen

Meer functionaliteit door extensies

Het AMP html team is zich er van bewust dat enkele veelgebruikte functies nu nog niet mogelijk zijn. Het team lost dit op door gebruik te maken van extensies. Bijvoorbeeld een afbeeldingscarousel kan toegevoegd worden door de plugin te laden. Voeg de volgende code toe in de head van de pagina. Let er op dat je de async tag toevoegt. Deze is verplicht.

<script async custom-element="amp-carousel" src="https://cdn.ampproject.org/v0/amp-carousel-0.1.js"></script>

Een complete lijst van alle extensies kun je vinden op github.

Wat kunnen we van AMP html verwachten?

AMP html heeft door de ondersteuning van Google en de goede prestaties die het nu al haalt een hoop potentie. Zo veel zelfs dat wij aanraden om u al en eens goed naar AMP html te kijken.
AMP html is nog niet af. Door feedback van de community zal AMP html uitgroeien tot een volwaardige standaard. Het project zelf staan op github. Neem eens een kijkje!

wenbiq mijngereedschapskist leadbuilders krl media seo consultant brandfirm seo goeiezaak doublesmart online marketing bsetmedia begreat