WebCijfers SEO

De zin en onzin van zoekwoorden bijhouden

De zin en onzin van zoekwoorden bijhouden

In SEO om 18-05:2014 door Arjen

De posities van zoekwoorden bijhouden geeft inzicht in de resultaten van jouw SEO campagne. Want natuurlijk werk je naar hoge posities in Google. Maar al te vaak worden deze posities verkeerd geïnterpreteerd. Misschien ben je er zelf bij jouw opdrachtgever tegenaan gelopen of interpreteer je de resultaten zelf niet altijd even goed. Hier vind je een overzicht van de meest voorkomende gevallen.

Zoekwoorden bijhouden in de praktijk

Arjen .... kun je dit uitleggen? Ik zie dat we op dit zoekwoord zijn gezakt terwijl terwijl ik dacht dat we bezig waren. Op een ander zoekwoord zijn we juist gestegen, waarom besteed je hier dan nog zo veel aandacht aan. Kunnen we dit niet beter anders doen. Geduldig leg ik dan uit dat absoute zoekwoord posities niet altijd alles zeggen. Wanneer je begint op positie 99, vervolgens stijgt naar positie 1 om daarna weer te zakken naar positie 98 ben je toch uiteindelijk 1 positie gestegen. Natuurlijk is dat niet het resultaat waar je op hoopt. De spreiding in de zoekresultaten geeft ook aan dat er veel meer mogelijk is.

Casus 1, stijging in Google

Meestal wanneer je bezig bent met SEO zie je na verloop van tijd de posities van jouw pagina op een bepaald zoekwoord stijgen. Je hebt de pagina verbeterd en daar pluk je de vruchten van. Je staat hoger in Google en zo zien we het graag. Vooral zo doorgaan.

stijging in google

Casus 2, daling in Google

Er zijn altijd een paar zoekwoorden die eigenwijs blijven. Terwijl al jouw zoekwoorden stijgen daalt juist dit zoekwoord. Tijd om hier wat extra aandacht aan te besteden. Bekijk de on-page SEO in onze SEO cloud en pak de pijnlijke punten aan.

daling in google

Casus 3, de posities lijken te stijgen maar ...

stijging in google maar ...

Het lijkt op het eerste gezicht een goed resultaat. Je bent gestegen van positie 29 naar positie 22. Uit ervaring weet je dat je vaak nog verder gaat stijgen. Het lijkt dus helemaal goed te gaan. Maar onze SEO cloud geeft aan dat de gezondheid van dit zoekwoord niet optimaal is (kijk maar eens naar het blauw-groene balkje).
Wanneer je beter gaat kijken zie je dat er heel wat anders aan de hand is. De goede positie die je na verloop van tijd hebt veroverd is weer aan het verdwijnen. De posities zien er grillig uit en kunnen eigenlijk alle kanten op gaan. Wij adviseren dan ook om eens heel goed naar deze pagina te kijken. Hoe ziet de on-page SEO er uit? Hoe doen jouw concurrenten het?

stijging in google maar toch niet

Casus 4, de posities lijken te dalen maar ...

daling in google maar

Daar gaan de alarmbellen. Je daalt in Google. Dat lijkt mischien een probleem maar hoeft niet altijd zo te zijn. Je mag verwachten dat zoekmachine posities soms wat dalen en dan weer wat stijgen. Zolang je binnen een veilige marge blijft is er eigenlijk niets aan de hand. Hou het wel goed in de gaten, zodra je verder zakt zakt ook de 'gezondheidsmeter' en weet je dat je meer aandacht aan deze pagina moet besteden.

daling in google maar toch niet

Casus 5, interne concurrentie

Hier wordt het interessant. Sinds de invoering van de 'gezondheids' check voor zoekmachine posities hebben we veel data geanalyseerd over de invloeden van interne concurrentie. Wanneer Google niet weet welke pagina het op een bepaald zoekwoord moet tonen kunnen er hele rare dingen gebeuren in de zoekmachine resultaten. Met relatief grote (tijdelijke) dalingen in posities tot gevolg. In dit voorbeeld zie je dat door interne concurrent het zoekwoord verdwijnt van de 1e pagina naar de 2e pagina in Google.
Log in op het SEO dashboard en ga op zoek naar 'duplicate content'. Verbeter de on-page SEO van de pagina. Bekijk de interne link structuur en zorg er voor dat de onbelangrijke pagina's niet over vertegenwoordigd zijn in de link structuur.

interne concurrentie in google

Bonus casus, een succesvolle 301

Soms krijgt een pagina een andere locatie. De oude locatie verwijs je dan door naar de nieuwe locatie met een zogeheten 301 redirect. Een 301 is nog altijd een beetje een mysterie in SEO land. Wat gebeurt er nu echt na een 301. Wij hebben de posities van 500 pagina's gemeten na een (technisch goed uitgevoerde) 301 redirect. En wat blijkt? Niets aan de hand. De invloed van een 301 is marginaal.
Pas wanneer een verhuizing niet goed wordt uitgevoerd (bijvoorbeeld doordat je de redirect vergeet of per ongeluk een 302 redirect geeft) zie je vaak dat de zoekmachine posities tijdelijk zakken. Wanneer een pagina veel externe links van andere sites naar zich toe heeft zie je ook vaak een dipje in de zoekmachine posities.

301 redirect resultaten
wenbiq mijngereedschapskist leadbuilders krl media seo consultant brandfirm seo goeiezaak doublesmart online marketing bsetmedia begreat