WebCijfers SEO

Headings

Headings

In SEO om 14-10:2014 door Arjen

Headings worden gebruikt om koppen en tussenkoppen te plaatsen in een lopend verhaal. Goed gebruik van headings is belangrijk voor on page optimalisatie. Door correct gebruik te maken van headings maak je het zoekmachines gemakkelijker om te ontdekken hoe jouw verhaal is opgebouwd.

De heading tag

<h1>dit is een h1 tag</h1>
<h2>dit is een h2 tag</h2>
<h3>dit is een h3 tag</h3>
<h4>dit is een h4 tag</h4>
<h5>dit is een h5 tag</h5>
<h6>dit is een h6 tag</h6>

H1, een belangrijk element

Net zoals de titel van een pagina is het h1 element erg belangrijk. Via het h1 element kun je kort en bondig aangeven wat de kern is van jouw verhaal. Gebruik daarom altijd tenminste 1 relevant sleutelwooord in jouw h1 tag.

Het belang van een goede opbouw

Headings zijn hierarchisch. Dat betekent dat na een heading van een hoge orde altijd een heading van dezelfde orde of een aansluitende orde moet komen. Na een h2 heading bijvoorbeeld kan een nieuwe h2 heading volgen, een h3 heading maar nooit een h4 heading. Door correct gebruik te maken van hierarchische headings geef je jouw verhaal een extra betekenis. Google kan hierdoor de symantische relaties tussen de verschillende headings en paragraven ontdekken en jouw verhaal beter in de context plaatsen. Met andere woorden: Goolglesnapt dat een h2 terug slaat op de vorige h1 en dat de volgende h2 een nieuwe richting aangeeft in jouw verhaal.

Mogen er meerdere h1 headings voorkomen op een pagina

Ja, op zich is daar niet zo veel mis mee. Wanneer een pagina meerdere onafhankelijke onderwerpen bevat kan het gebruik van meerdere h1 headings een goed idee zijn. Op een 'normale' pagina met slechts 1 onderwerk is het niet aan te raden meerdere h1 tags te gebruiken.

Vervang nooit headings door bold of strong

Een veelgemaakte fout is dat headings worden vervangen door dikgedrukte tekst. Dit gebeurt vaak per abuis wanneer er gebruik gemaakt wordt van een editor of wanneer een dikgedrukt element er 'beter uitziet' dan een heading. Wanneer een heading wordt vervangen door dikgedrukte tekst verliest het verhaal zijn structuur voor een zoekmachine en kan dit de zoekmachine resultaten negatief beïnvloeden

Een correct voorbeeld

  <h1>dit is een h1 tag</h1>
  <p>Een paragraaf ter introductie</p>
  <h2>Subkop</h2>
  <p>Ik heb een relatie met het onderwerp van h1</p>
  <h2>Subkop</h2>
  <p>Ik heb een relatie met het onderwerp van h1 maar niet met de eerste subkop</p>
  <h3>Sub - subkop</h3>
  <p>Ik geef verdieping over de tweede subkop</p>

Een verkeerd voorbeeld

  <h2>Dit hoort een h1 te zijn</h2> deze tekst staat niet in een paragraaf
  <h3>dit is een h3 tag terwijl hier een h2 tag hoort</h3>
  <p>Wat tekst om op te vullen</p>
  <h2>Deze h2 tag staat dan weer wel goed</h2>
  <p>Wat tekst om op te vullen</p>
  <h4>dit is een h4 tag, juiste tags had h2 en h3 kunnen zijn</h4>
  <p>Wat tekst om op te vullen</p>
  <b>Dit is een bold tag, geen kop</b>
wenbiq mijngereedschapskist leadbuilders krl media seo consultant brandfirm seo goeiezaak doublesmart online marketing bsetmedia begreat