WebCijfers SEO

Heeft woordjes tellen nog zin voor SEO?

Heeft woordjes tellen nog zin voor SEO?

In SEO om 29-02:2016 door Arjen

In SEO land is er altijd veel te discussie, moet je anno 2016 nog wel linkbuilden? Hoe veel tijd steek je in je sociale strategie? En natuurlijk, heeft zoekwoorden tellen nog zin? Wij vroegen ons dat ook af. Daarom hebben we at random 100 short tail zoekwoorden uit onze database geprikt en de top 100 resultaten voor al deze zoekwoorden geanalyseerd. In totaal bekeken we dus 10.000 pagina's en we gingen op zoek naar: 'zoekwoorden op de pagina','zoekwoorden in de titel','zoekwoorden in de headings', het 'totaal aantal woorden' en het 'uniek aantal woorden'.

De eerste resultaten

Het resultaat van dit onderzoekje laat duidelijk zien dat vooral een goede inhoud belangrijk is om gevonden te worden. De top posities worden vergeven aan pagina's met meer woorden, meer unieke woorden, een goede zoekwoord distributie, een duidelijke titel en no-nonsense headings.
Woordjes tellen, de zoekwoordfrequentie, blijft hierbij een belangrijke factor. Goed gevonden sites houden zich strak aan een goede zoekwoord verdeling binnen de pagina. Bovendien vinden we heel duidelijk dat het niet gebruiken van voldoende zoekwoorden jouw kansen om gevonden te worden drastisch verlaagt.

Aantal woorden per pagina

Het aantal woorden per pagina blijkt een belangrijke factor te zijn. Het aantal woorden heeft een correlatie van .40 met het de plaatsing in de zoekmachine resultaten. Pagina's met top posities hebben vaak meer dan 800 tot 1.800 woorden terwijl de laatste plaatsen zijn vergeven voor pagina's met gemiddeld 400 woorden. Het viel ons vooral op dat de afwijking naar boven (waarbij er dus meer woorden werden gebruikt) vooral in de top 10 erg groot was.

Uniek aantal woorden

Het uniek aantal woorden per pagina is een nog betere voorspeller van de plaatsing in de zoekmachines. Het uniek aantal woorden heeft een correlatie van .44 met de zoekmachine resultaten. Pagina's met top posities hebben vaak meer dan 280 unieke woorden terwijl de laatste plaatsen zijn vergeven voor pagina's met gemiddeld 200 unieke woorden.

Zoekwoord frequentie

De zoekwoord frequentie lijkt op het eerste gezicht geen belangrijke voorspeller met een correlatie van 0.11. Pagina's met de hoogste ranking gebruiken een zoekwoord in 2% van alle gevallen. Pagina's met een minder goede ranking gebruiken deze in 1.6% van alle woorden. Toch zien we wat heel interessant op deze grafiek. Er lijkt een soort magische onderlaag te zijn van 1.4%. Heeft een pagina een zoekwoord dichtheid van minder dan 1.4%? Dan kom je niet in de resultaten voor!

Toekwoord in de titel

In (slechts) 70% van alle gevallen wordt bij de best gevonden sites het zoekwoord in de titel gebruikt. De minder goed gevonden sites gebruiken het zoekwoord in 60% van alle gevallen in de titel

Headings frequentie

Bij de headings zie je iets heel opvallends. Er is een negatieve correlatie van 0.20 met het aantal keer dat een zoekwoord in de headings gebruik wordt en de positie in Google. Met andere woorden, goed gevonden sites gebruiken een zoekwoord minder vaak in de headings van de pagina. Deze pagina's zijn diverser en gebruiken ook diversere heading teksten.

wenbiq mijngereedschapskist leadbuilders krl media seo consultant brandfirm seo goeiezaak doublesmart online marketing bsetmedia begreat