WebCijfers SEO

Linkbuilding

Linkbuilding

In SEO om 14-10:2014 door Arjen

Linkbuilding is het verkrijgen van links naar jouw website. Links zijn van groot belang voor de ranking van jouw website

Waarom zijn links belangrijk?

Google is gebouwd ,met het idee van het wetenschappelijke publicatiesysteem in het achterhoofd. In de wetenschap geld dat iemand die de meeste referenties krijgt van zijn collega's in andere wetenschappelijke tijdschrijften 'belangrijker' is dan diegene die minder referenties krijgt.
Google ziet een link als een referentie, of een blijk van waardering en vertrouwen van 1 site naar een andere. Sites die dus meer links krijgen worden volgens dat systeem beter gewaardeerd en vertrouwd dan andere sites.

Niet alle links zijn gelijk

Toen Google nog maar net bestond werken alle links als min of meer gelijk behandeld (als we dit zo kort door de bocht mogen stellen). Tegenwoordig is dat al lang niet meer zo. De locatie van de link, de relevantie van de link, de tekst van de link, de pagerank van de website die linkt en de trustrank van de website die linkt zijn allemaal factoren die worden meegenomen in de weging van een link.

Slechte links = penalty ?

Google is al enige tijd bezig met het bestraffen van pagina's met slechte links naar zich toe. Vooral website die (vroeger) veel links hebben ingekocht worden hierop afgestraft. Het is niet zo dat een enkele link van een slechte website direct een penalty oplevert maar een compleet onnatuurlijk linkprofiel wel.

De gouden regel

Wanneer je links naar jouw website probeert te krijgen houd dan altijd de volgende regel aan. Vraag alleen relevante links van vertrouwde website. Over het algemeen geld: hoe lastiger een link te krijgen is hoe meer deze waard is. Daarmee bedoelen we dat een link op een gastenboek, forum of een startpagina kloon veel minder waard is dan een link op een gerespecteerde en relevante website.

Strategieen voor linkbuilding

Er zijn letterlijk hondenden strategieen voor linkbuilding. Sommige linkbuilders maken er een 'sport' van om zo ingenieus mogelijke strategieen te bedenken en deze te delen met anderen. Wanner je daarin bent geinteresseerd raden wij jou aan om hierop eens te Googlen. De meeste strategieen zijn geent op de volgende pilaren:

  • Linkbait: het schrijven van artikelen waar gemakkelijk naar gelinkt kan worden. Het kan zijn doordat ze extra informatief, vernieuwend of uitdagend zijn. Alles is goed, zolang er maar over gepraat kan worden
  • Relaties aangaan met potentiële linkpartners en hen om een link vragen. Je kunt via een zoekopdracht opzoeken wie er waarschijnlijk geinteresseerd in in jouw pagina doordat ze het op sociale media of hun blog over jouw bedrijf of site hebben. Vervolgens contacteer je deze potentiële 'linkers' en vraag je hen op een gegeven moment een link te plaatsen.
  • De derde strategie gaat uit van het gewoon vragen. Door middel van een brede lijst met potentiële linkpartners (bijvoorbeeld door concurrentieanalyse) en een standaardmail kun je hen vragen naar jouw website te linken.

De toekomst van linkbuilding

Er wordt wel eens geroepen dat linkbuilding dood is. Dat is verre van waar. Links zijn nog steeds belangrijk om goed gevonden te worden in google. Links worden echter steeds minder belangrijk en Google wordt steeds beter in het filteren van slechte links. Hierdoor zal een groot deel van de linkbuilding activiteiten betrekkelijk weinig effect hebben.
Wij hebben alle redenen om aan te nemen dat linkbuilding in de toekomst steeds minder effect zal hebbn. Wij raden je daarom aan om goed na te denken voordat je aan linkbuilding begint. En als je er aan begint zet dan in op goede links van websites met een hoge kwaliteit.

wenbiq mijngereedschapskist leadbuilders krl media seo consultant brandfirm seo goeiezaak doublesmart online marketing bsetmedia begreat