WebCijfers SEO

SEO voor de MEAN stack

SEO voor de MEAN stack

Als SEO'er of on-line marketeer zul je de komende jaren ongetwijfeld te maken krijgen met de MEAN Stack. De MEAN stack is het snelst groeiende ontwikkel platform met een grote community en ondersteuning door grote spelers zoals Google. In dit artikel leggen wij jou uit wat de MEAN stack precies is en hoe je de SEO voor de MEAN stack goed kunt regelen.

Wat is de MEAN Stack?

De mean stack is een acroniem voor MongoDB, AngularJS ,ExpressJS en NodeJS. MongoDB is een noSQL database die via JavaScript is te benaderen. AngularJS is een JavaScript framework ontwikkelt door Google die de presentatie van een applicatie of website regelt. ExpressJS en een NodeJS laag die de server logica regelt en NodeJS is een webserver gebaseerd op de google JavaScript engine.
De MEAN stack is ontzettend hard aan het groeien. Veel grote bedrijven zoal KPN, thuisbezorgd en natuurlijk WebCijfers zijn het afgelopen jaar overgestapt naar de MEAN stack. Het overstappen heeft hen een flexibele, goedkope en snelle omgeving opgeleverd.

Werkwijze van de MEAN stack

Wanneer je voor het eerst met de MEAN stack aan de slag gaat zul je merken dat de werkwijze flink veranderd is ten opzichte van meer traditionele systemen zoals LAMP systemen.
Vaak word er gewerkt met het API first principe. Dat betekend dat er eerst een RESTFULL api wordt ontwikkelt op basis van NodeJS, MongoDB en ExpressJS. Deze api regelt het opvragen en wijzigen van de data die de website gebruikt via.
AngularJS wordt gebruikt om de data te laten zien in een applicatie. Bijvoorbeeld in een webpagina maar vaak ook in een APP.
In de praktijk betekent dit dat de broncode van de pagina er compleet anders uit ziet. Er staat vaak alleen een aantal verwijzingen in naar JavaScript bestanden. De rest van de pagina is veelal leeg. Dit brengt een aantal SEO technische uitdagingen met zich mee.

Voordelen van de MEAN stack

Waarom zou je de MEAN stack willen gebruiken? De mean stack kent een aantal voordelen tegenover traditionele systemen.

 • Er hoeft maar 1 ontwikkeltaal gebruik te worden namelijk JavaScript. Dit maakt het ontwikkelen gemakkelijker,sneller en ook goedkoper.
 • Een MEAN systeem is erg snel doordat JavaScript geen blokkerende elementen kent. Veel data kan dus gelijktijdig worden opgevraagd en behandeld.
 • Data kan op meerdere manieren worden gepresenteerd. Bijvoorbeeld in een webpagina maar net zo gemakkelijk in een APP.
 • De MEAN stack is platform onafhankelijk. Hierdoor kan iedereen op elk gewenst platform gemakkelijk ontwikkelen op de MEAN stack.
 • Er is een zeer active community. Deze community ontwikkelt in hoog tempo middleware on-line voor veel voorkomende problemen. Deze middleware kun je via de commanline gemakkelijk installeren.

SEO voor de MEAN stack

De basis van SEO is natuurlijk niet veranderd. Inhoud, presentatie, site structuur, meta gegevens, backlinks, social acitivty en conversie kunnen allemaal net zoals op iedere pagina verbeterd worden. Dit wijkt dus niet af van de traditionele SEO. Als SEO'er kun je hier jouw klanten zonder directe kennis over de MEAN stack al flink mee helpen.
Door de structuur van de MEAN stack worden er wel vaak dezelfde fouten gemaakt en loop je al snel tegen de volgende issues op.

 1. Vergeten meta data. Omdat de inhoud van een pagina vaak via een RESTFULL api worden opgehaald worden de meta gegevens zoals de titel, beschrijving en de sociale tags vaak niet geplaatst. Programeurs hebben hier geen regekening mee gehouden en het later toevoegen van deze gegevens stuit in de praktijk vaak op weerstand. De taak van jou als SEO'er is om jouw klant er van te overtuigen hoe belangrijk dit is.
 2. Inedexering door Googlebot. Voor 14 oktober 2015 werd door google aangeraden om alle webpagina's te 'pre-renderen'. Dat betekend dat er een op html gebaseerde versie van de pagina moest bestaan welke aan zoekmachines gepresenteerd kon worden. Dit wordt nu afgeraden en kan je in toekomst wellicht een penalty opleveren wegens cloaking.
 3. Indexering door andere bots. Op het moment van schrijven indexeert alleen Googlebot javascript frameworks. Microsoft en andere spiders indexeren jouw website hierdoor niet.Voor deze bots is het nog steeds noodzakelijk om de pagina te 'pre-renderen'.
 4. Pretty URLS. Standaard maakt AngularJS gebruk van hastags in de url om de opgevraagde url uit te lezen en door te geven aan de router. Bijvoorbeeld www.website.nl/#/contact. Dit is niet echt netjes voor gebruikers en levert problemen op met de logfiles en. Wij adviseren iedereen die gebruik maakt van de MEAN stack om de html5 history api te gebruiken.
 5. Analytics. analytics werkt standaard niet goed in AngularJS. Dat komt doordat alle pagina's via ajax worden geladen. De oplossing is om 1 van de vele modules voor Analytics te gebruiken of om de $routeChangeSuccess in de gaten te houden en elke verandering door te geven aan Analytics.
 6. Snelheid Doordat er gebruik gemaakt wordt van een relatief zwaar frontend framework (AngularJS) kan het even duren voordat de eerste pagina in beeld verschijnt. Zeker bij grote projecten is dit soms het geval. Nadat de eerste pagina is geladen is de rest van het framework vaak razendsnel. Een oplossing kan zijn om de eerste pagina te 'pre-renderen'. Dan wordt de eerste pagina geladen uit een snelle html cache. Pas daarna wordt het framework opgestart en kun je de rest van de pagina's via het AngularJS framework laden.
 7. Stuur gebruikers naar de APP. vanwege het API first principe van de MEAN stack is er een grote kans dat het bedrijf waar je voor werk ook een APP heeft laten ontwikkelen. Je kunt gebruikers die de app hebben geïnstalleerd een pagina vanuit Google gemakkelijk laten openen in deze app door gebruik te maken van gestructureerde data. Wil je weten hoe dat precies werkt? Kijk dan op de Google Developpers Pagina
 8. Tools. Veelgebruikte tools zoal ScreamingFrog en Woorank werken niet met een MEAN stack. Je zult dus weer handmatig de meeste pagina's moeten analyseren. Dat zorgt voor flink wat extra werk. Overigens heeft webcijfers al wel ondersteuning voor de MEAN Stack.

Tot slot:

Wij hebben jou in dit artikel een aantal handvatten gegeven om jouw eerste SEO project met de MEAN stack tot een goed einde te brengen. De MEAN stack is voortdurend in ontwikkeling. Dat is belangrijk om te onthouden. Oplossingen die je nu hebt bedacht kunnen over enkele maanden al weer achterhaal zijn. SEO in de mean stack is dus geen 1-malige actie maar een continue process. Bedenk dat goed voordat je een MEAN SEO project aanneemt. Je zit er waarschijnlijk een tijdje aan vast.

wenbiq mijngereedschapskist leadbuilders krl media seo consultant brandfirm seo goeiezaak doublesmart online marketing bsetmedia begreat