WebCijfers SEO

Off-page optimalisatie

Off-page optimalisatie

In SEO om 14-10:2014 door Arjen

Bij zoekmachine optimalisatie wordt er een onderscheid gemaakt tussen off-page optimalisatie, on-page optimalisatie en technische optimalisatie. Off page optimalisatie is het verzamelen van baclinks en sociale uitingen naar uw website. Links en sociale uitingen zijn een signaal voor Google dat een webpagina belangrijk is. Door links te verzamelen en uw pagina te promoten op sociale media verhoogt u de waarde van de pagina die u promoot en ook heel uw website.

Off-page optimalisatie door backlinks

Door baclinks te verzamelen verhoogt u de waarde van uw pagina voor Google. Het verzamelen van backlinks wordt ook wel linkbuilding genoemd. De effectiviteit van het verzamelen van backlinks is de laatste jaren flink afgenomen. Sinds 2012 is het zogeheten Pinguïn algorithme van Google actief. Dit algoritme bestraft websites die kunstmatig hun rankings willen verhogen door het verzamelen van veel, irrelevante en vaak kwalitatief lage links.
Sinds de Pinguïn update is het nog belangrijker geworden dat, wanneer u links verzameld, u alleen links verzameld van kwalitatief hoge en relevante websites.

Off-page optimalisatie door sociale media

Diverse onderzoeken laten zien dat er een hoge samenhang is tussen het aantal sociale vermeldingen (likes, shares) en de positie van een webpagina is Google. Het is een onderwerp van discussie of sociale signalen nu wel of niet een belangrijke ranking factor zijn. Het ligt namelijk voor handen dat kwalitatief hoge websites vaker gedeeld worden. Kwalitatief hoge websites doen het al jaren erg goed in Google en zullen het ook goed blijven doen.
Sociale uitingen hebben ook een ander effect. Ze kunnen direct voor bezoekers op uw website zorgen. Wanneer u een artikel deelt op sociale media en dit wordt 'ge-liked' en 'ge-reshared' dan kan dit een hoop bezoek opleveren.

Is off-page optimalisatie voldoende om goed gevonden te worden?

In sommige gevallen volstaat het inderdaad om uw pagina alleen off-page te optimaliseren. Wanneer u links weet te verwerven van kwalitatief hoge sites kan dat uw ranking positief beïnvloeden.
Wij adviseren u toch om erg voorzichtig te zijn met off page optimalisatie. Wanneer een website niet on-page is geoptimaliseerd (goede content, duidelijk structuur) is het vaak lastig om andere websites naar u te laten linken. Bovendien is de toekomst van linkbuilding alles behalve zeker. Linkbuilding activiteiten in het verleden kunnen u gemakkelijk in de toekomst nog een penalty opleveren.

wenbiq mijngereedschapskist leadbuilders krl media seo consultant brandfirm seo goeiezaak doublesmart online marketing bsetmedia begreat