WebCijfers SEO

Hoe ga je om met de rankbrain update

Hoe ga je om met de rankbrain update

In SEO om 26-11:2015 door Arjen

RankBrain is het nieuwe algoritme van Google. Rankbrain wordt door Google ingezet om zoekopdrachten te herschrijven. Dat doet het met zo'n groot succes dat RankBrain het op dit moment de op 2 na grootste ranking factor is. In dit artikel geven we jou handvatten om met Google RankBrain om te gaan.

Van 'strings' naar 'things'

Met de hummingbirt update in 2013 richt Google zich meer op entiteiten (dingen) dan woorden (strings). Humingbird is onder andere een algoritme dat door middel van kunstmatige intelligentie taal omzet naar wiskundige entiteiten. Vervolgens legt Google relaties tussen deze entiteiten. Zo leert Google dus als het ware de context van een tekst kennen. Google wil zich hiermee ontpoppen tot een semantische zoekmachine. Een zoekmachine die de context van zoekopdrachten snapt en betere zoekresultaten toont.

Wat doet Google rankbrain

RankBrain is een algoritme dat 'onnauwkeurige' gebruikers zoekvragen omzet naar 'nauwkeurige' zoekvragen door te raden wat de gebruiker nu precies bedoelt. Dit doet Google door te proberen om de context van de zoekvraag te begrijpen. Wil je meer weten over rankbrain? Lees dan de artiklen van MOZ en Search engine land

Laten we Google (en onszelf) een handje helpen

Het is duidelijk dat Google al een tijd bezig is teksten beter te begrijpen. Waar je vroeger nog weg kwam met wat linkbuilding en keyword stuffing verwacht google tegenwoordig dat je kwaliteit levert. Jij moet de zoekvraag van jouw gebruiker zo goed mogelijk beantwoorden. Doe je dat niet dan wil Google jou eigenlijk niet in de zoekresultaten hebben.

Als gevolg hierop (en dat kunnen wij alleen maar toejuichen) verandert het web. Er wordt meer geïnvesteerd in content van goede kwaliteit. Maar deze kwaliteitscontent wordt maar al te vaak niet goed gepresenteerd waardoor het Google nog steeds niet lukt om jouw content op haar waarde te schatten

Je zult je misschien afvragen wat er nu precies veranderd is. Google beoordeelt jouw pagina toch niet anders? Waarom zou je hier dan op in moeten springen. En daar heb je natuurlijk gelijk in, als je afgelopen jaren jouw SEO op orde hebt gebracht is RankBrain voor jou een kleine zegen. Het detail zit hem dan ook in de zoekvraag. Door rankbrain is het nog belangrijker geworden dat jouw pagina een goed antwoord geeft op de zoekvraag van de gebruiker. Google moet daarnaast ook in staat zijn om deze informatie gemakkelijk uit jouw pagina te halen.

Geef antwoord op de zoekvraag

Bedenk je bij iedere pagina op welke zoekvraag deze pagina een antwoord moet geven. Doorway pages, slecht ontwikkelde landingspagina's en andere pagina's van lage kwaliteit zullen voor de gebuiker geen meerwaarde zijn en daardoor steeds slechter scoren in de zoekresultaten.

Gebruik gestructureerde data

Maak gebruik van gestructureerde data. Met de komst van json+ld is dit een stuk gemakkelijker geworden. RankBrain hangt sterk op gestructureerde data. Google lijkt zelf steeds beter in staat om structuur uit jouw teksten te halen maar RankBrain hangt sterk op gestructureerde data. Google lijkt zelf steeds beter in staat om structuur uit jouw teksten te halen maar gestructureerde data kan daarbij flink helpen. Een goede plek om te beginnen is bij Google Developpers zelf.

Structureer jouw pagina

Maak gebruik van de html5 elementen main, section en article, header, nav en footer om jouw pagina structuur te geven. Deze tags structureren een pagina en geven aan de zoekmachines aan waar welke inhoud te vinden is.

  • main De main tag geeft aan wat de hoofdinhoud is van een pagina
  • section De section tag wordt gebruikt om sematisch gerelateerde te groeperen.
  • article De acticle tag wordt gebruikt om een artikel of blog aan te geven. Je kunt dit gebruiken buiten de hoofdinhoud van de pagina.
  • header De header tag wordt gebruikt om het thema van een pagina of sectie aan te geven. In html5 is het gebruikelijk om meerdere header secties te hebben.
  • footer De acticle tag wordt gebruikt om informatie te geven over een element (bijvoorbeeld copyright, auteur etc). In html 5 kan een pagina een footer hebben maar ook elementen zoals section kunnen een footer bevatten
  • nav De nav tag word gebruikt om navigatie (een menu) aan te geven

Structureer jouw teksten

Maak gebruik van de html elementen p, ul, ol, li, h1/h6 om jouw tekst begrijpelijk te presenteren.

  • h1/h6 De koppen (h1/h6) geven informatie over de onliggende paragraaf. Het correct nesten van koppen geeft een zoekmachine meer informatie over de relaties in te tekst
  • p Een paragraaf is samen met een lijst is de enige plek waar tekst in hoort te staan.
  • ul, ol en li Lijsten geven een opsomming weer. Het verschil tussen een geordende lijst (ol) en een ongeordende lijst (ul) is dat de semantische afstand in een geordende lijst wel bestaat en in een niet geordende lijst niet. Met andere woorden: de volgorde in een ongeordende lijst is niet bestaand terwijl een geordende lijst een duidelijke volgorde aangeeft. De li tag wordt gebruikt om een item in een lijst aan te duiden
wenbiq mijngereedschapskist leadbuilders krl media seo consultant brandfirm seo goeiezaak doublesmart online marketing bsetmedia begreat