WebCijfers SEO

Snelheid van de pagina

Snelheid van de pagina

In SEO om 14-10:2014 door Arjen

In april 2010 is de laadtijd van een pagina (of beter gezegd, de opbouwtijd) een ranking factor.Sneller ladende websites hebben meer omzet en meer tevreden gebruikers. Daarom heeft Google besloten om bij gelijke kwaliteit de snelste website het eerst te tonen.

Waarom is de laadtijd belangrijk?

Gebrukers verwachten steeds meer gemak van een website. Wanneer een gebruiker een website als langzaam ervaart zal de gebruiker sneller afhaken, minder pagina's bezoeken en minder snel tot een koop overgaan. Dit is een trend die al enige jaren geleden in is gezet en steeds belangrijker lijkt te worden.
Steeds meer bezoekers bekijken op dit moment jouw website met een relatief traag apparaat, namelijk een mobiele telefoon. Voor hen is het helemaal belangrijk dat jouw webpagina snel laad.

Verschillende soorten snelheid

Er zijn maar liefst 3 verschillende manieren om de snelheid van een pagina te meten. De eerste is de 'time to first byte (ttfb)' ofwel de tijd totdat de webserver de eerste reactie geeft. De tweede is de tijd totdat de complete pagina is geladen en opgebouwd. De derde is de tijd totdat de belangrijkste inhoud op het scherm wordt getoond (facebook widgets, afbeeldingen onderaan de pagina etc kunnen eventueel later worden geladen zonder dat de bezoeker daar last van heeft)

Optimaliseren voor een snelle ttfb, een snelle reactie van de webserver

De tijd tot de eerste reactie van de webserver is voor Google het gemakkelijkst meetbaar en heeft ook de hoogste samenhang met de positie in de zoekresultaten.De ttfb kun je optmaliseren door langzame plugins te verwijderen, gebruik te maken van caching, door de server te optimaliseren of door over te stappen op een snellere webserver. Wanneer je gebruik maakt van een shared hosting pakket (of een goedkoop hosting pakket) is de overstap naar een snelle server vaak de meest efficiƫnte en soms wel enige manier om de ttfb te verkleinen

  • Stap over op een snelle server wanneer je winst maakt met jouw website
  • Zorg voor een goede browser caching (tip: plaats altijd een expires header voor statische bestanden en zet gzip standaard aan)
  • Expirimenteer met verschillende instellingen voor jouw webserver
  • Optimaliseer dagelijk jouw database
  • Maak gebruik van opcode caching (bijvoorbeeld APC) of een JIT compiler voor server talen zoals PHP
  • Verwijder langzame plugins uit jouw cms

Optimaliseren voor een snelle pagina opbouw

Om te optimaliseren voor een snelle pagina opbouw moet je precies weten hoe een webpagina wordt opgebouwd. In bepaalde gevallen kan een browser meerdere taken tegelijkertijd uitvoeren maar in andere gevallen moet een browser wachten totdat er een kritieke taak is voltooid. Door de webpagina zo aan te passen dat er geen kritieke blokkerende taken zijn voor de browser kun je de opbouwtijd van de pagina behoorlijk versnellen.

  • Combineer css bestanden
  • Combineer javascript bestanden en laad javascript asynchroon
  • Maak gebruik van nieuwe snellere technieken (bijvoorbeeld TranslateX en TranslateY versus absolute positionering) en in veel gevallen html5 versus oudere html versies
  • Verwijder onnodige html code en plaats geen inline css en inline javascript op de pagina

Geef prioriteit aan belangrijke inhoud

In veel gevallen is het mogelijk om jouw site zo aan te passen dat belangrijke inhoud van de pagina eerder getoond wordt dan onbelangrijke inhoud. Plaats daarvoor de tekst zo hoog mogelijk in de broncode en maak gebruik van het 'Document Ready event' (dit wordt door de browser verstuurd en is op te vragen via javascript) om onbelangrijke elementen te laden, bijvoorbeeld facebook plugins.

wenbiq mijngereedschapskist leadbuilders krl media seo consultant brandfirm seo goeiezaak doublesmart online marketing bsetmedia begreat