WebCijfers SEO

Zoekmachine optimalisatie

Zoekmachine optimalisatie

In SEO om 18-05:2014 door Arjen

Zoekmachine optimalisatie is de kunst van het optimaliseren van websites voor zoekmachines. Zoekmachine optimalisatie zorgt er voor dat een website hoger in de zoekmachines komt te staan. Een hogere zoekmachinepositie betekent bijna automatisch meer bezoekers en daarmee meer omzet. In deze artikel serie zullen wij u leren hoe u zelf zoekmachine optimalisatie toe kunt passen!

Wat is zoekmachine optimalisatie?

Zoekmachines optimalisatie is het verbeteren van een website met als doel het meer bezoekers op de website te krijgen door hoger in de zoekmachine resultaten geplaatst te worden. Dit kan door middel van on-page zoekmachine optimalisatie, off page zoekmachine optimalisatie en technische optimalisatie.

Zoekmachine optimalisatie en de digitale evolutie

Zoekmachines zijn de afgelopen jaren veel slimmer geworden. Een aantal jaren geleden kwam een webmaster al een heel hoog in de zoekresultaten door een aantal links naar de website te plaatsen en het belangrijkste zoekwoord een aantal keer te herhalen. Tegenwoordig ligt het een stuk minder eenvoudig. Het wordt geschat dat zoekmachines een webpagina beoordelen op meer dan 200 criteria waardoor goede Zoekmachine optimalisatie steeds meer de kunst is van de meest optimale verbeteringen doorvoeren.
Alsof dit niet moeilijk genoeg is worden zoekresultaten steeds verder gepersonaliseerd. Naar geslacht, geografische locatie en zelfs naar bekende interesses. Zo krijgt een man uit Limburg op praktisch elke zoekopdracht een ander (gedeeltelijk) zoekresultaat dan een vrouw uit Groningen.

Professionalisering van het internet

Steeds meer grote (internationale) bedrijven zoals facebook, bol.com, amazon, disney en sanoma media krijgen een flinke voet aan de grond op het internet. Hun budgetten zijn zodanig hoog dat het maar lastig is om te blijven concurreren met een enkele kleine site.
Gelukkig is het nog steeds mogelijk deze 'titanen' van hun hoge posities te verslaan maar niet zonder het spelletje mee te spelen. U zult daarom, om mee te kunnen blijven doen op het internet, ook de basisprincipes van website optimalisatie (SEO) toe moeten passen.

Hoe werkt een zoekmachine

Om hoger in de zoekmachine te kunnen eindigen moet u eerst een goed idee moeten hebben over hoe een zoekmachine werkt. Een zoekmachines leest (crawlt) alle webpagina's die het kan vinden. Op basis van interne, geheime regels wordt bepaald hoe belangrijk een pagina is voor een bepaald zoekwoord. Zodra bezoekers van de zoekmachine zoeken op een woord of woordcombinatie schotelt de zoekmachine het resultaat voor waarvan gedacht wordt dat dat resultaat het meest belangrijke resultaat is.

Heb ik zoekmachine optimalisatie nu echt nodig ?

Ja, zoekmachine optimalisatie is een belangrijk onderdeel van het beter gevonden worden in zoekmachines. Zoekmachines doen hun uiterste best om zowel de goede als de minder geoptimaliseerde websites gevonden te laten worden maar uiteindelijk wint toch de website die het meest duidelijk weet te vertellen waar de site over gaat en hoe deze gevonden moet worden.

wenbiq mijngereedschapskist leadbuilders krl media seo consultant brandfirm seo goeiezaak doublesmart online marketing bsetmedia begreat