WebCijfers SEO

1.3 Website hosting kiezen

1.3 Website hosting kiezen

In SEO om 14-10:2014 door Arjen

Bij het kiezen van een goede hoster ziet u vaak door de bomen het bos niet meer. Veel mensen kiezen daardoor voor een bekende en vaak goedkope hoster. Wij raden u aan verder te zoeken want een goede webhost is erg belangrijk voor zoekmachine optimalisatie. U kunt kiezen voor zogenaamde shared hosting of een eigen (virtuele) server.

Snelheid, veiligheid en mogelijkheden

Snelheid,veiligheid en mogelijkheden zijn erg belangrijk voor website optimalisatie. Een goede hosting partijk kan er voor zorgen dat jouw website hoger in de zoekmachine resultaten komt te staan. Een goede hoster stelt de server namelijk zo in dat uw webpagina zo snel en zo goed mogelijk laadt. Budgethosters stellen hun server vaan zo in dat er zo veel mogelijk website op een server kunnen draaien zonder dat er vragen komen naar de helpdesk. Vaak betekend dat voor u een tragere website dan nodig is.
Goede webhosters laten u veel meer instellen en letter goed op de veiligheid van uw website en uw data.

Shared hosting

Shared hosting is de goedkoopste en meest gebruikte oplossing om een website te hosten. Wanneer u ergens een aanbieding ziet om jouw website te laten hosten met verschillende paketten dan weet u bijna zeker dat het om shared hosting gaat. Bij shared hosting plaatst een webhoster verschillende websites op 1 server. Om de prijs laag te houden worden er vaak veel websites op 1 server geplaatst. Een leuk detail is dat een duurder hosting pakket er niet voor zorgt dat de website sneller wordt. U krijgt alleen meer schijfruimte op dezelfde server.

Dedicated of Virtual server

Een dedicated server is een eigen fysieke server die ergens in een datacenter wordt geplaatst. U kunt deze server vaak huren of zelfs kopen. Een virtuele server is een server die virtueel draait op een cluster van andere servers. Het voordeel van een eigen server, zowel dedicated als virtueel, is dat u de processorkracht van de server met niemand hoeft te delen. U heeft dus nooit 'last' van anderen die ook op dezelfde server meedraaien. Bovendien heeft u complete controle over de server zodat de server optimaal afgesteld kan worden. Een nadeel is dat er relatief veel kennis is vereist en dat u zelf verantwoordelijk bent voor de beveiliging van uw webserver.

Server met controlepaneel

Een server met een controlepaneel kunt u gemakkelijk instellen om jouw website (en email) te hosten. Via het controlepaneel kunt u gemakkelijk aangeven welke sites er op jouw webserver moeten draaien en welke email adressen er beschikbaar moeten zijn.

Server zonder controlepaneel

Een server zonder controlepaneel is vaak een server zonder software geinstalleerd. U kunt kiezen tussen verschillende operating systems waar u vervolgens jouw eigen webserver op kunt installeren. Deze optie is vaak alleen weggelegd voor experts. Toch heeft het vaak zin om te onderzoeken of deze optie voor jou mogelijk is. Snelheidswinsten van 100% tussen een goed geconfigureerde server en een server met controlepaneel zijn meer de regel dan de uitzondering. Bovendien heeft u volledige controle over jouw webserver waardoor u gemakkelijk in kunt springen op nieuwe ontwikkelingen en nieuwe features in het CMS

Welke keuze past bij mij?

De keuze voor hosting is eigenlijk vrij gemakkelijk. Optie 1 (dedicated hosting) is goedkoop maar vaak traag en weinig flexibel. U zult al snel tegen de limitaties aanlopen. Optie 2 (server met controlepaneel) is een goede tweede keuze. U geniet de voordelen van een snelle server tegen een relatief lage prijs. Wanneer jouw website winstgevend is is optie 2 al snel een heel interessante keuze want een snelle website presteert en groei beter dan een trage website. Optie 3 (server zonder controlepaneel) is vaak de beste keuze wanneer u het niet erg vind om er tijd in te steken of om voor de expertise te betalen. Het onderhouden van een eigen server kost ongeveer 40 tot 80 euro per maand en geeft u vaak het beste resultaat.

wenbiq mijngereedschapskist leadbuilders krl media seo consultant brandfirm seo goeiezaak doublesmart online marketing bsetmedia begreat